De fiscus weet niet goed raad met tablets. Is het nu een communicatiemiddel – zoals een telefoon – of een computer – zoals een laptop?

In de wet mag een communicatiemiddel als een telefoon belastingvrij worden verstrekt aan medewerkers, ook als er nauwelijks zakelijk mee wordt gebeld.

Een computer daarentegen mag alleen maar onbelast worden verstrekt als het zakelijke gebruik minimaal 90 procent bedraagt. Kun je dat niet aantonen, dan betalen medewerkers over de waarde van de tablet inkomstenbelasting. Maar of een tablet nu het eerste of het tweede is, is niet duidelijk.

In september 2014 oordeelde het gerechtshof in Amsterdam dat een tablet mag worden beschouwd als een communicatiemiddel, zodat die door bedrijven onbelast mogen worden uitgedeeld aan hun personeel. Een belangrijk argument van het gerechtshof is het feit dat niet handig is om uitgebreide teksten op een tablet te schrijven. Daarom is een tablet niet vergelijkbaar met een desktop of laptop.

Wat is communiceren?

Een ander argument was dat tablets wel degelijk veel worden gebruikt om te communiceren, alleen moet het begrip ‘communiceren’ breed worden uitgelegd. Niet alleen telefoneren is volgens het gerechtshof Amsterdam een vorm van communicatie, maar mailen, skypen en facetimen zijn dat ook.

Advies advocaat-generaal: een tablet is geen telefoon

Inmiddels is de zaak doorverwezen naar de Hoge Raad, die daar binnenkort uitspraak over doet. De advocaat-generaal, de voornaamste adviseur van de Hoge Raad, kiest alvast voor de enge definitie van 'communicatiemiddel'. Dat betekent dat iPads en Galaxy (tablets) toch niet onbelast mogen worden verstrekt.

De topjurist miskent niet dat een tablet onder meer wordt gebruikt om te communiceren via de mail en skype, maar volgens hem is de functie 'communicatie' op een tablet ondergeschikt aan internetten, navigatie, het downloaden van muziek en films en andere toepassingen.

Tegen het argument dat het lastig is om op een tablet lange teksten te typen brengt de advocaat-generaal in dat dit met een draadloos of aan de tablet te bevestigen los toetsenbord niet langer het geval is.

En zo sleept de discussie zich in de 21ste eeuw voort op basis van wetten die nog nooit van internet, laat staan van tablets hebben gehoord.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl